Детски писатели

Детски писатели – биографии и снимки

Български детски писатели

Весела

Весела Николова Фламбурари е родена на 17.01.1967 г. в гр. Добрич. Завършила е НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност “Актьорско майсторство за куклен театър”,и СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “История и теория на световната култура”. Създател и водещ на детското неделно предаване “Тинтири-Минтири”, автор на тринадесет епизода “Приказчици” от телевизионната поредица на БНТ “Лека нощ, деца!” (2008) и на нови тринадесет епизода “Приказчици” от същата поредица на БНТ (2009). Автор на книги за деца и юноши: “Приказки за мъничета”, “Приказки от горната земя” (кн. първа: “Мина, магиите и бялата стъкленица”, и кн. втора: “Мина и магията за предсказание”), “Приказчици” (2006), “Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина” (2009), “Приказки за театър” (2009). Участвала е в професионални фестивали и семинари в Прага, Шарлевил-Мезиер, София, Болоня, Атина и др. по теми, свързани с актьорското майсторство в кукления театър, историята и теорията на вълшебната приказка, детската драматургия и др. Носител на Националната награда за детска литература “Петя Караколева” (2010).

Юлия

Юлия Спиридонова-Юлка е родена на 30.10.1972 г. в София, в семейството на художници. Работи като сценарист и райтър на свободна практика. Има над 400 заснети сценария, излъчени по БНТ. Автор е на няколко куклени поредици за “Лека нощ, деца” и на седмичното тийн предаване на БНТ “Здравей” – за интернет и електронни игри. Автор е и на приказни поредици за деца (сп. “Родители”, сп. “Диалог” – Холандия) и на куклена пиеса.

Публикувала е разкази в български литературни списания, но голямата й любов е литературата за деца. Издадени книги: “Гугулетата” (1999), “Приказки за гугулета” (2000), “Приключения с Джиго” (2003), романът “Любими Попътечо” (2007), спечелил конкурс на СБП. Романът за тийнейджъри “Тина и половина” (2009), първи роман от фентъзи трилогия “Страната на сънищата. “Любими Попътечо” (2009) и “Кръстьо, частен детектив”. “В Долната земя” (2009). На първите две книги е и илюстратор. Омъжена, с двама сина.

Емил

Емил Конрад е роден на 24 май 1989 г. в София. Качва първите си видеозаписи в интернет през 2006 г., когато е едва на 17 години, първоначално на английски език. Голяма популярност набира няколко години по-късно, когато, вече на български, в своите клипове започва да разказва по забавен и атрактивен начин за нещата, които му се случват в реалния живот. Снима в дома си и сам обработва видеотворбите си.

Създава различни персонажи, най-известният от които е Силвето, която изиграва сам. През пролетта на 2016 г. по данни на издателство „Егмонт България“ има над 320 хиляди фенове във Фейсбук, над 330 хиляди абонати в YouTube и над 18 във VBox7. Емо има и втори канал, който се казва MoreEmil, който достига 100 хиляди абонати, което дава на Кондрад втори сребърен бутон от YouTube.

Книги

  • Нещата, на които не ни учат в училище, 2014
  • Нещата, на които не ни учат в училище [НЕ] продължението, 2015
  • #Сподели, Егмонт, 2016
  • Изкуството да бъдеш мързелив, 2016
  • Книгата на Силвето
Станислав

Станислав Койчев, по-известен като Стан, е на 26 години. Завършва Националната търговска гимназия в Пловдив, откъдето е родом, със специалност „Икономика и мениджмънт“, след което продължава висшето си образование по мениджмънт в City Univerisity of Seattle и завършва като един от студентите с най-високи резултати.

Определя се като откровен перфекционист и човек на полярните емоции. Споделя, че от малък винаги е искал да въздейства на хората с това, което прави, и приема всяка трудност в живота си като предизвикателство, което му се дава с причина. Така се ражда и идеята да прави забавни видеа в интернет.

Първото му видео е качено на 17 март 2013 г., а Стан преминава границата от 100 000 абонати в YouTube през ноември 2016 г. В момента влогърът може да се похвали с близо 350 000 последователи и над два милиона гледания на видеата му месечно.

Дебютният му роман „Невидим“ оглавява класацията на верига книжарници „Хеликон“ за най-продавани заглавия през 2017 г. През 2018 г. излиза и неговото продължение – „Измамен“. Двата романа са носители на награда „Бисерче вълшебно“ в категориите „Мечтатели“ и  „Майстори“.

Дора Габе

Дора Габе е родена на 28 август 1888 год. в гр. Добрич. Детските си години е прекарала в близкото до Добрич селище Харманлък, където баща й, известен общественик и публицист, емигрант от Русия купил свое имение. След гимназия в Добрич и Варна Дора Габе продължила образованието си в Женева и Гренобъл.

Дора Габе е една от най-известните ни поетеси за възрастни, но тя е любима авторка и на българските деца. За тях е написала чудесни книжки в стихове и проза като: „Звънчета”, „Най-обичам”, „През нашите очички”, „Звездица за тебе”, „Врани неразбрани” и много други. Книгите й са изпълнени с много обич към децата и семейството, истината и доброто.

Леда

Леда Милева е родена в София. Дъщеря е на Гео Милев. Завършва Института за детски учителки. Работи в Радио София. Дълго време е редактор на различни детски периодични издания. Пише предимно за деца и юноши. Автор е на книгите: “Заю на разходка” (1946), “Няма време” (1949), “Работна Мецана” (1954), “Мустакатият Иванчо” (1957), “Златоперко” (1965), “Влак-юнак” (1967), “Къде е хоботът на слона” (1983), “Зайченцето бяло” (1993) и др.

Валери

Валери Нисимов Петров (рожденото му име: Валери Нисим Меворах) е български поет, сценарист, драматург и преводач от еврейски произход,[известен с преводите си на Уилям Шекспир на български език. Валери Петров е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради “Пет приказки”.

Ангел

Ангел Иванов Каралийчев е роден на 21 август 1902 в Стражица, обл. Велико Търново. Писателската му дейност започва, когато е на 17 години – в сп. „Ученическа мисъл“ (Русе) помества стихотворението си „Орелът“. Работи известно време в общината в Стражица. Следва химия в Софийския университет. Дипломира се в Свободния университет, (днес. УНСС), през 1928, където завършва дипломация. Работи като редактор и сътрудник в няколко периодични издания и издателства. Пише разкази, пътеписи и приказки, преразказва български и чуждестранни приказки и легенди.

С книгите на сладкодумния разказвач като „Приказен свят“ (1929 г.), „Ането“ (1938 г.), Тошко Африкански“ (1940 г.), „Житената питка“ (1948 г.), „Най-хубавата земя“ (1948 г.) и още много обичани и популярни произведения израстват поколения българи, а творбите му са преведени на повече от 50 езика.

Димитър

Димитър Иванов Стоянов (роден на 18 юли 1877 г. (стар стил) в с. Байлово, починал на 3 декември 1949 г. в София), по-известен под псевдонима Елѝн Пелѝн, е български писател. Централно място в творчеството му заема описанието на българското село, това е и причината да го наричат „певец на българското село“.

На него е наречен град Елин Пелин, намиращ се близо до родното му село Байлово. Името на Елин Пелин носи морският нос Елин Пелин в Антарктика.

Ран

Ран Босилек (псевдоним на Генчо Негенцов) е роден в Габрово през 1886 г. Завършва Априловската гимназия и известно време е учител. Следва в Софийския университет, после в Брюксел (право). Редактор на популярното списание “Детска радост”. Автор е на “Косе-Босе” (1923), “Чик-чирик” (1925), “Патиланчо” (1926), “Баба Меца” (1928), “Патиланчо Данчо” (1929), “Палави ръчички” (1945), “Родна стряха” (1964) и др.

Чуждестранни детски автори

Дж.К. Роулинг

ДЖ. К. РОУЛИНГ е автор на поставилата множество рекорди и спечелила голям брой награди поредица за Хари Потър. Обичани от феновете по света, книгите ѝ са продадени в над 450 милиона екземпляра, преведени са на 79 езика и са превърнати в 8 хитови филма. Пише и три допълнителни издания в помощ на благотворителни кампании – „Куидичът през вековете“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ (в помощ на Comic Relief) и „Приказките на барда Бийдъл“ (в помощ на Lumos), както и филмов сценарий, вдъхновен от „Фантастични животни и къде да ги намерим“.

Работи и по пиесата Harry Potter and the Cursed Child Parts One and Two с премиера през лятото на 2016 г. в Уест Енд ъф Лондон. През 2012 г. Дж. К. Роулинг стартира Pottermore – дигитална платформа с нови истории за любимите герои на феновете. Дж. К. Роулинг е автор и на роман за възрастни, „Вакантен пост“, като пише и криминални романи под псевдонима Робърт Галбрейт. Носител е на Ордена на британската империя за заслуги в детската литература, на френския Орден на почтения легион и на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“.

Рик

Рик Риърдън е роден на 5 юни 1964 г. в Сан Антонио, Тексас, САЩ. Учи в университета в родния си град, след което преподава 15 години. Печели и награда за добър учител…Автор на поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, „Хрониките на Кейн“, „Героите на Олимп“.Сдобива се с популярността си чак след новите си хитови романи за полубога Пърси Джаксън и неговите приключения.

Творбите му са преведени на повече от 20 езика и са плъзнали по света като най-новата приливна вълна, заляла книжарниците…

Джеф

Джеф Кини (на английски: Jeff Kinney) е американски гейм дизайнер, аниматор, продуцент, актьор, и писател на бестселъри в жанра графичен роман за деца. Роден на 19 февруари 1971 г. във Форт Вашингтон, Мериленд, САЩ. През 1998 г. започва да създава своя графичен роман „Дневникът на един Дръндьо“ и работи по него в продължение на 6 години. В него се разказва за дръндьото (неудачника) Грег Хефли и неговите перипетии в училище и вкъщи. През периода от 2004 г. до юни 2005 г. го публикува като серия в сайта „Funbrain.com“. Он-лайн изданието става хит с над 20 милиона посещения. През 2007 г., по молба на читателите, е публикувано първото печатно издание. Графичният роман веднага става бестселър №1 в списъка на „Ню Йорк Таймс“ и дава началото на известната поредица, която е издадена в над 60 милиона екземпляра по света.

Рейчъл

Рейчъл Рене Ръсел е американска писателка. Тя е известна с поредицата си „Дневниците на Загубенячката”. От хумористичната серия са продадени 10 милиона копия само в САЩ. Разпространява се в 36 страни на 32 езика. Освен че е писателка, Ръсел е и практикуващ адвокат.

Марк

Марк Твен литературен псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс е роден във Флорида, малко градче в щата Мисури на 30 ноември 1835 година. Най-известен е със своя роман „Приключенията на Том Сойер“ и неговото продължение „Приключенията на Хъкълбери Фин“, често определяно като един от Великите американски романи.В началото на 20 век Твен е смятан за „най-големият американски хуморист на своето време“,а Уилям Фокнър го нарича „бащата на американската литература“.Години по-късно Ърнест Хемингуей ще напише: „Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена „Хъкълбери Фин“.

Астрид

Астрид Линдгрен е родена в град Вимербю на 14 ноември 1907г. в стара червена къща, заобиколена от ябълкови дръвчета и израства в Смоланд, Швеция. Тя е второто дете в семейството. Много от книгите ѝ са свързани с детството, прекарано в малко стопанство край Вимербю, или със семейството ѝ: бащата Самуел Аугуст Ериксон, майката Хана, по-големия брат Густав и малките сестри Стина и Ингрид. Астрид Линдгрен е известна и с подкрепата за правата на детето и животните, както и със съпротивата срещу телесните наказания за деца. След смъртта ѝ на 28 януари 2002г. шведското правителство учредява Възпоменателната награда “Астрид Линдгрен” за детска и младежка литература. Наградата, която се присъжда, е 5 милиона шведски крони.Тя е световноизвестна шведска детска писателка и творбите и са преведени на близо 70 езика(от арабски до зулу) и са издадени в поваче от 100 страни. Първата история за най-популярната и героиня ,,Пипи Дългото чорапче” e публикувана в Швеция през 1945г. Впоследствие се издават и романите за Пипи -,,Пипи се качва на борда”, ,,Пипи в южните морета”, и ,,Пипи след коледното тържество”.

Чарлс

Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол е британски писател, философ, математик, логик и фотограф. Променил е името си, защото е искал да се представя като детски автор, тъй като е бил преподавател по математика в Оксфорд.

Неговите най-известни произведения са „Алиса в Страната на чудесата“ (1865) и „Алиса в Огледалния свят“ (1871). Двете части са написани за истинско момиче, с което Луис Карол се запознава, когато то е на четири години. Момиченцето се казва Алиса и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава

Ханс

Ханс Кристиан Андерсен е датски писател и поет, роден на 2 април 1805 г. в Одензе. Баща му е бил обущар, а майка му – перачка. Андерсен искал да стане оперен певец и затова през 1819 г. заминал за Копенхаген. Лично крал Фредерик VI се заинтересувал от момчето и му уредил да учи безплатно в класическа гимназия в Слагелзе. Преди още да започне училището, Андерсен издава през 1822 г. първата си книга. През 1829 г. постига голям успех с “Пътешествие пеша от канала Холмен до източната част на Амагер” – книгата излиза и на немски, – а през 1833 г. получава от краля пътническа стипендия. Така Андерсен осъществява първото си странстване из Европа – посещава Германия, Франция, Щвейцария и Италия. В началото на 1835 г. излиза първият му роман “Импровизатор”. През същата година е издадена в Копенхаген и част от неговите “Андерсенови приказки”. Другите части от първия том се появяват през 1836 и 1837 г. Отначало те не се продават добре – Андерсен има по-големи успехи с романа “О.Т.” (1836) и с том кратки разкази “В Швеция”. През 1837 г. създава може би най-известния си роман “Само цигулар”. Успех му донася и книгата с разкази “Албум без картини” (1840). В стила на немските романтици Андерсен много пътешества – за да открие себе си в света и света в себе си. През 1840-41 г. посещава Германия, Италия, Малта и Гърция, като стига до Цариград. Връща се по Черно море и Дунав. За това преживяване разказва в пътеписа “Базар на поета” (1842). Почти до края на живота си пътува до близки и далечни страни. Навсякъде е приеман с внимание от най-бележитите си съвременници – Хайне, Юго, Балзак, бащата на Дюма, Дикенс, композитора Роберт Шуман. Андерсен умира на 4 август 1875 г. край Копенхаген, увенчан със световна слава. От 1835 до 1872 г. той е създал над 150 приказки и разкази, преведени на около 125 езика. С творчеството си Андерсен донася голяма слава на своята страна. Затова в негова чест в столицата на Дания е издигнат паметник, превърнал се в символ на Копенхаген – бронзова фигура на малката русалка. Най-авторитетната награда в света за детска литература носи името на Ханс Кристиан Андерсен.