130 години Слави Генев

Слави Генев не е родом от Самоков, но с цялото си творчество и с цялото си голямо културно дело принадлежи на нашия град. Той свързва живота и творбите си с града на зографите, отдава му  най – плодовитите си години, рисува тихите му романтични улици и прихлупени къщурки, останали от миналото столетие.

Ранни години и образование

Слави Генев е роден на 14 февруари 1893 г. в Симеоновград (Марица), Хасковска област. През 1918 г. завършва Мюнхенската художествена академия в класа на проф. Анжело Янк. През 1923 г. завършва живопис в Художествената академия в София, където негови преподаватели са проф. Цено Тодоров, проф. Стефан Иванов и проф. Иван Ангелов.

След завръщането си в България, Слави Генев работи като учител в Първа мъжка гимназия в София.

От 1921 г. е сътрудник във вестниците „Червен смях” и „Българин” заедно с Христо Смирненски и Христо Ясенов. Същевременно работи към Министерството на просветата и Етнографския музей в столицата.

През 1927 г. продължава обучението си в Академия Гранд Шумер в Париж при проф. Карта Вучо.

Самоков: Домът на душата

Слави Генев пристига в Самоков в едно заснежено февруарско утро на 1931 г. по съвет на проф. Николай Райнов, отказвайки се от предлаганите му учителски места в София и Пловдив.

Идването му в Самоков е загадка и за приятелите му – художници, и за изследователите на неговото творчество.

След Мюнхен, Париж и Италия, след оживения художествен живот на столицата София, малкият провинциален град е по – скоро заточение, бягство от суетата и доброволно отшелничество.

В Самоков Слави Генев се включва в групата на местните художници, работи като учител по рисуване в местната гимназия и твори, вдъхновен от любимия град.

Цялото му творчество, изрисувано от натура, е един своеобразен музеен експонат, които възкресява за нас  стария Самоков, такъв какъвто никога повече няма да  видим. Благодарение на неговите картини, с невероятно чувство за светлосянка и въздушна перспектива, пред нас оживява р. Боклуджа, величествената Рила и кокетните улички на града.

През 1938 г. представя първата си самостоятелна изложба в знаменитата Тръпкова галерия  (Първият частен художествен салон в София и  една от  най-важните галерии в България в началото на ХХ век)

Безсмъртието през творбите: Наследството на Слави Генев

Слави Генев има изключителни заслуги за популяризирането на културното наследство на Самоков.

Той е изтъкнат художник, който се изявява предимно в пейзажния жанр. Сред най – известните му произведения са „Край Самоков”, „Ридо, Старият път, Самоков”, „Пейзаж с коне”, „Пролетна вечер”, „ Край Искъра” и много други.

Творбите на Слави Генев могат да бъдат намерени в Националната художествена галерия в София, както и в галерии и лични колекции по света.

Освен като живописец, Слави Генев се проявява и като карикатурист. Той участва в различни изложби заедно с други изтъкнати художници като Александър Божинов, Илия Бежков, Никола Тусузов и Кирил Буюклийски.

Той е един от основателите на Историческия музей в Самоков, а в периода 1948 – 1958 г. изпълнява длъжността директор.

Умира през 1977 г. в Самоков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *