135 г. от рождението на художника Павел Францалийски

Автор: М. МИРЧЕВА

Наричат го „Белият акварелист на Самоков“ или „Певецът на Рила“

В старите самоковски къщи и днес могат да се видят картините му. Роден е на 18 .01. 1884 г. в Самоков, умира на 08. 01. 1956 г. Между тези дати оставя огромно творчество, разпиляно по цял свят, по институции и частни колекции, затова творчеството му е почти неизвестно извън Самоков.

В родния си град обаче Францалията е любимият учител/повече от 20 г. преподава рисуване в Самоковската гимназия/, известен турист и още по-известен художник. Много художници са рисували Рила, но за него и Крискарец  – тя е  единствена тема. Даже когато рисува селски хижи или улички, неизменно зад тях е силуетът на планината.

Зимният пейзаж е неговата страст – „Мъча са да нарисувам снега“. Тази „мъка“ ни е оставила стотици пейзажи –една бяла поезия, непресъхващо обяснение в любов към величествената Рила. Очарован от нея, той я претворява в меки тонове, от които струи светлина и тихото спокойствие на францалийската зима…

Той е реалист, защото е ученик на Мърквичка в рисувалното училище и поет, защото е ученик на Щъркелов. Рисува „премръзнал“ от натура е едва ли има друг български художник с толкова зимни пейзажи. Има над 35 самостоятелни изложби в цяла България, а също така в Загреб и Любляна, като последната е в галерия „Лорань“ през 2014 г.

Нека се насладим и отдадем почит на преклонението му пред Рила.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *